• Svenska
 • Norsk
 • Suomi
 • English
 • OM OSS - EN SAGA OM HELIKOPTRAR

  En god portion mod, flygintresse sedan barnsben och möjligheten att få arbeta tillsammans med en av landets främsta auktoriteter inom helikopterflygning. Detta har varit några av ingredienserna som tagit Kallax Flyg till en position, där bolaget idag är Sveriges största leverantör av helikoptertjänster.

  Vi tar det från början. Moderbolaget till Kallax Flyg heter Stenvalls Trä, ett familjeägt sågverksföretag som grundades redan 1947 i Sikfors utanför Piteå. Familjens barn ägnade sig åt egenkonstruerad drakflygning med snöskoter på isen, något som mamma Inger Stenvall tyckte såg alldeles för farligt ut. I utbyte mot att aktiviteterna upphörde utlovade hon pengar till utbildning för riktiga flygcertifikat. Där och då föddes ett livslångt intresse för att flyga. 

  Tre av familjens syskon, Sven, Anna och Folke, fick under mitten av 80-talet ta över ansvaret för sågverksföretaget. Något som idag utvecklats till en koncern med flera dotterbolag i vitt skilda branscher. Ett av dessa verksamhetsområden är just flyget. 

  Det är med en stor portion mod som man 1998 bestämmer sig för att starta Kallax Flyg. Flygbranschen vid Norrbottenskusten är vid den här tidpunkten relativt obeprövad. I Långnäs, Piteå, byggs en ny hangar med plats för 5-6 maskiner och resan tar sin början. 

  Tidigt i Kallax Flygs historia kommer en man vid namn Lars Anderberg in i verksamheten. Lars är militärt utbildad och har bland annat varit chef för Flygskolan vid AF1. Hans kompetens och personlighet blir en stor tillgång för bolaget i arbetet med att utveckla Kallax Flyg till landets största helikopterbolag. Med handlingskraft och gedigen kunskap tillför han en hög nivå av kunnande, säkerhetstänkande och professionalism. 

  Det är dock inte bara verksamheten i sig som fått Kallax Flyg att växa. Förvärv har också varit en del av strategin och 2002 köptes Kiruna Flyg samt 2006 Norrlandsflygs fjällenhet och Polarhelikopter. Kallax Flyg fick i och med detta en stabil grund för fortsatt tillväxt. Med tiden startades även ett norskt dotterbolag Kallax Flyg A/S, för att bedriva verksamhet även i Nordnorge med utgång från flygbaser i Alta och Tana. 

  Kallax Flyg fortsätter att växa och 2015 genomförs nästa förvärv genom köpet av Westhelicopter. En verksamhet som har täckning längre ner i Sverige med en flygbas i bland annat Karlstad. Kallax Flyg kan därigenom kalla sig “Sveriges största leverantör av helikoptertjänster”, med en i det närmaste rikstäckande tillgång till flygbaser. 

  Verksamheten har under den senaste tioårsperioden haft en mycket god tillväxt. Idag är man närmare 40 heltidsanställda samt ytterligare ett 20-tal medarbetare under högsäsong. Årsomsättningen uppgår till drygt 100 miljoner sek.

  Resan och utvecklingen framåt fortsätter med oförminskad styrka och entusiasm samt ett fortsatt, högt prioriterat, säkerhetsarbete. Kallax Flyg jobbar även aktivt för att, så långt det är praktiskt möjligt, anpassa verksamheten till samhälls- och energiomställningen. Vi tror på framtiden!

  webb adress