• Svenska
 • Norsk
 • Suomi
 • English
 • En helikoptersaga

  En god portion mod, flygintresse sedan barnsben och möjligheten att under en tid få arbeta tillsammans med en av landets främsta auktoriteter inom helikopterflygning har varit några av ingredienserna som tagit Kallax Flyg till en position där bolaget idag är Sveriges största inom helikoptertjänster.

  Men vi tar det från början, moderbolaget till Kallax Flyg heter Stenvalls Trä, ett familjeägt sågverksföretag som grundades redan 1947 i Sikfors utanför Piteå. Familjens barn ägnade sig åt egenkonstruerad drakflygning med skoter på isen, något som mamma Inger Stenvall tyckte såg alldeles för farligt ut. I utbyte mot att aktiviteterna upphörde utlovade hon pengar till utbildning för riktiga flygcertifikat och så föddes ett livslångt intresse för att flyga.

  Tre av familjens syskon, Sven, Anna och Folke, får på mitten av 80-talet ta över ansvaret för sågverksföretaget, något som idag utvecklats till en koncern med flera dotterbolag i skilda verksamheter. En utav dessa är just flyget. Det är med en stor portion mod som man 1998 bestämmer sig för att starta Kallax Flyg. Flygbranschen vid Norrbottenskusten är vid den här tidpunkten relativt obeprövad. I Långnäs, Piteå, byggs en ny hangar med plats för 5-6 maskiner och historien tar sin början.

  Tidigt i Kallax Flyg kommer en man vid namn Lars Anderberg in i verksamheten. Lars är militärt utbildad och har bland annat varit chef för Flygskolan vid AF1. Hans kompetens och personlighet blir en stor tillgång för bolaget i arbetet med att utveckla Kallax Flyg till ett av landets största helikopterbolag. Med handlingskraft och gedigen kunskap tillför han bolaget och dess medarbetare en hög nivå av kunnande, säkerhetstänkande och professionalism.

  Det är dock inte bara verksamheten i sig som får Kallax Flyg att växa, förvärv har varit en del av strategin för att växa och 2002 köps Kiruna Flyg, 2006 köps Norrlandsflygs fjällenhet och Polarhelikopter. Kallax Flyg får nu en stabil grund att växa ytterligare ifrån och med tiden startas även ett norskt dotterbolag, Kallax Flyg A/S för att bedriva verksamhet även i Nordnorge med utgång från flygbaser i Alta och Tana.

  Med åren utvecklas Kallax Flyg ytterligare och 2015 genomförs nästa förvärv genom köpet av Westhelicopter. Bolaget har täckning längre ner i Sverige med en flygbas i bland annat Karlstad. Kallax Flyg kan numera kalla sig Sveriges största inom helikoptertjänster, med en i det närmaste rikstäckande tillgång till flygbaser att utgå ifrån.

  Kallax Flyg har under den senaste tioårsperioden fördubblat verksamheten och har idag ett 20-tal anställda med en omsättning om ca 80 miljoner kr. Det är med tillförsikt vi ser på framtiden och möjligheterna att utveckla och ytterligare förädla vår verksamhet.

  webb adress