• Svenska
 • Norsk
 • Suomi
 • English
 • Ripjakt

  Ripjakt och ripa är en jaktform och ett vilt med historiska anor. I Sverige anses ripjakten ha varit viktig för överlevnad i de nordsvenska fjällområdena så sent som vid 1900-talets början. Under de senaste 30 åren har det istället blivit en viktig rekreation under höst och vårvinter. 

  Det unika med ripjakt är kombinationen av spänning, utmaning och vyer som få andra jaktformer och områden kan konkurrera med. Viltkontakten och koncentrationen av vilt är också förhållandevis hög.

  Kallax Flyg kan i och med säsongsbaserna i Kvikkjokk, Nikkaluokta, Kiruna-Kurravaara samt Abisko erbjuda service och transport till flera populära områden för jakt på ripa. Läs mer om specifika erbjudanden för respektive bas.

  Nedan finns generella råd och instruktioner för våra jaktrelaterade erbjudanden.

  Lastinstruktioner

  Packa gärna utrustning i mjuka väskor, lämplig storlek är ca. 20-60 liter. Undvik löst, hängande packning utanpå väskan.

  Bra att tänka på

  Jakt på ripa sker nästan uteslutande i väglöst land och i fjällterräng med betydande avstånd till bebyggelse och i vissa fall bristande kommunikationsmöjligheter. Detta innebär rent generellt att man bör ha planerat sin resa väl vad gäller utrustning, snabba förändringar i väderlek samt eventuell sjukdom eller olycka. Man bör till exempel ta höjd för att kunna stanna vid sitt läger, längre än den planerade resan.

  Utrustningsmässigt är framförallt klädsel en kritisk del vad gäller reserv- och förstärkningsplagg. För att säkerställa att hjälp kommer om man inte har möjlighet att kommunicera och larma, bör vissa tidsramar beslutas med både piloten och gärna andra kontakter som släkt, vänner och familj.

  På fjällsäkerhetsrådets hemsida kan du läsa mer om hur du gör din resa och vistelse i fjällen så trevlig och säker som möjligt.

  Länk: fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/

  Djur ombord

  Hundar är välkomna att flyga med oss! De åker, uteslutande, i baksits på helikoptern och är fastkopplade, under total kontroll av ägaren. Vi håller en detaljerad genomgång på plats och debiterar inget tillägg för att flyga med hund.

  Etik

  Kallax Flyg är Sveriges största privatägda bolag och leverantör av helikoptertjänster, tillika en stor aktör vad gäller jakt- och fjällturism. Med detta följer ett ansvar. Vi uppmanar alla som ger sig ut för att jaga ripa eller annat vilt att bidra till och eftersträva en generellt god jaktmoral. Mycket som kan räknas in i detta begrepp kommer naturligt med det sunda förnuftet. Vill man förkovra i vad som förväntas av en jägare med god moral, kan man läsa mer på jagareforbundet.se.

  För mer information om regler för jakt i fjällen hänvisar vi till Länsstyrelsen Norrbotten eller Länsstyrelsen Jämtland

  webb adress