• Svenska
 • Norsk
 • Suomi
 • English
 • Kiruna-Kurravaara

  KURRAVAARA – KIRUNA

  När helikoptern lyfter norrut från flygbasen i Kurravaara ser du den västliga utlöpan av den mäktiga taigan och dess barrskog breda ut sig. Detta väldiga område kallas den norra triangeln, nordens största område av väglöst land.  Dessa områden erbjuder en mångfald av fiskemöjligheter i vatten som i princip är opåverkade av människan Ovan barrskogen norrut, där stora myrmarker, lågvuxen björk och låga fjäll tar över omgivningarna, blänker det av sjöar och strömmar. Detta lågfjällsområde ligger strax söder om det mer kända sandåslandet och nås relativt snabbt med helikopter. Dessa okända vatten erbjuder dig ett fantastiskt fiske på storvuxen harr och gädda.   

  Fisket

  Du har landat i ett inferno av huggvilliga gäddor som huserar det flesta sjöar och strömmar. Då gädda och harr går hand i hand i dessa vatten får du vara beredd på det mesta. Strömmar och jokkar som har anknytning till större sjöar är av största intresse.

  Fiskade själv i ett av dessa system för ett par år sedan. Mängden gädda över 75 cm var imponerande, dom slaktade i stort sett mina stora flugor under dessa dagar. En av dom större var en välmatad fisk på 107 cm som genomförde en fulländad attack på en snabbt intagen popper. 

  Dan Mella – Fiskeguide, Fishing North

  I strömmarna finns det gott om harr som samsas med gäddan om utrymmet i dessa mindre vattendrag. För harrfisket är det nattsländan som dominerar, stora kreationer på balsapuppan och streaking caddies uppskattas av den storvuxna harren som inte är speciellt kräsen eller selektiv. Ett styvare spö rekommenderas för gäddfisket, ett klass 8-9 för gädda om du fiskar fluga och klass 5-6 för harren.  

  För dig som endast vill fiska gädda rekommenderar vi att du landar vid någon av det större sjöarna. Dessa domineras av gäddan, inslag av övriga arter är försumbar även om du kan överraskas av öring,harr och abborre. Gäddor i spannet 75-100 cm är vanligt förekommande i det flesta vatten och betydligt större är tagna. För att komma åt möjligheten fiska av större områden är en flytring ett bra alternativ. 

  Att tänka på

  Utrusta dig med en portion tålamod, då stränderna längs jokkarna med dess manshöga vide kan få en vuxen man att gråta. Vissa strandsträckor kan å andra sidan vara som en dröm att fiska fluga från, med fria kastutrymmen och god sikt. Utrusta dig med myggmedel, varma kläder, ett bra stormsäkert tält samt i övrigt kvalitativ utrustning. 

  Ett par extravadare alternativt reparationsgrejor är att rekommendera. Området närmast vattendragen kan vara svårforcerat, sök dig gärna till närliggande åsar en bit från strandregionerna för längre vandringar. Bra karta och kompass, alternativt GPS är ett måste om du vandrar i dessa områden. 

  Guide

  För att optimera fisket och vistelsen i dessa fiskrika områden, med dess myller av sjöar och strömmar, kan du anlita någon av fiskeguideföretagen i Kiruna. Dessa har lång och god erfarenhet av fisket i dessa områden. Kontakta oss för mer information.

  Tveka inte att boka din drömresa för fjällfiske redan idag genom att fylla i formuläret nedan! Vi återkommer till dig inom 48 timmar.


  Fyll i ditt för- och efternamn
  Välj vilken av våra baser du vill flyga från
  Ange vart du vill åka på din fisketur. Om du inte vet vart du vill åka, lämna då fältet tomt så plockar vi fram ett antal tips åt dig
  Fyll i antalet passagerare
  Ange om du kommer att ta med hund ombord på helikoptern
  Fyll i datum och tid då du önskar utresa
  Fyll i datum och tid då du önskar tillbakaresa
  Ange ditt telefonnummer
  Ange din E-Mail
  webb adress