• Svenska
 • Norsk
 • Suomi
 • English
 • Kebnekaise

  I slutet av 1800-talet utkämpades en kamp om att vara först. Först att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekasie. Idag är det ett av Sveriges populäraste resmål för vandring, friluftsliv och alpina utmaningar.

  Det är oklart om Kartografen Wilhelm Bucht från Luleå eller den franske Geografen och bergsbestigaren Charles Rabot var den förste att leda en exepedition till toppen av Sveriges då högsta punkt, Kebnekaises sydtopp.

  Bucht befann sig där redan 1880 för att kartlägga och höjdbestämma fjällområdet  men dokumentation om en bestigning av specifikt Kebnekaise saknas. 1883 är det dock känt att Rabot med tre följeslagare besteg Sydtoppen.

  Sydtoppen som i sitt översta skikt är en glaciär, har dock kommit att smälta så pass att den bergfasta Nordtoppen nu anses vara Sveriges högsta punkt. Den senare mäter 2097 meter över havet och skiftet beräknas ha skett så sent som 2019-2020.

  Starta i Nikkaluokta

  Cirka sex mil väster om Kiruna är vägs ände och Nikkaluokta. En fjällby som för många besökare utgör starten för ett Kebnekaise-äventyr. Här finns logi i olika former, restaurang, shop med viss friluftsutrustning, kläder, souvenirer och ett enklare utbud av förnödenheter.

  Från Nikkaluokta kan man även boka båtturer för sightseeing och transfer sommartid samt snöskotertransfer under vinterhalvåret.

  Läs mer på Nikkaluoktas webbplats nikkaluokta.com

  Kallaxflygs säsongsbas

  Granne med turistanläggningen hittar ni Kallax Flygs säsongsbas i Nikkaluokta. Här har vi kontor och biljettförsäljning samt start- och landningsplats för våra helikoptrar. Utöver skräddarsydda turer erbjuder vi följande helikoptertjänster från Nikkaluokta:

  Transfer mellan Nikkaluokta och Kebnekaise Fjällstation

  Påbörja din vandring eller toppbestigning med utvilade ben och fötter. Bespara dig 19 kilometers anmarsch, enkel väg och kan passa på att njuta av de storslagna vyerna från helikoptern. Vi har stående avgångar under sommarsäsongen (med reservation för dåligt väder). Läs mer under Fjälltransfer

  Transport av bagage mellan Nikkaluokta och Kebnekaise Fjällstation

  Vill du vandra lätt eller springa trailrunning mellan Nikkaluokta och Kebnekaise Fjällstation? Då kan du skicka bagaget med oss! Samma avgångstider och villkor som för helikoptertransfer, se ovan.

  Topptur till Kebnekaises sydtopp 2095 m.ö.h.

  Vill du maximera upplevelsen eller kanske ta med dig en trolovad, en präst och ingå giftermål? Har du begränsad tid eller svårt att ta dig fram i den tuffa terrängen? Inga problem, vi tar dig till toppen! 

  Flyg med oss från Nikkaluokta till Kebnekaises sydtopp och ge dig själv och din medpassagerare en oförglömlig upplevelse. Avgång enligt överenskommelse.

  Rundflygning/sightseeing

  Fjällområdet kring Nikkaluokta och Kebnekaise bjuder enorma vidder och miljöer. Högalpin terräng med flera toppar över 2000 meter kombinerat med vidsträckta dalgångar, glaciärer och vattendrag. Vi anpassar rundturen efter kundens önskemål och kan göra olika stopp längs vägen.

  Kebnekaise Fjällstation

  En högklassig servicepunkt, två mil från närmaste väg. 

  Ät frukost, lunch eller middag i restaurangen. Bo bekvämt i spannet från fjällhotell till vandrarhem. Handla förnödenheter eller souvenirer i butiken. Få tillgång till dusch, bastu och annan service om du tältar i anslutning till stationen.

  Du kan även boka aktiviteter och guide. 

  Läs mer om alla erbjudanden på STF Kebnekaise Fjällstations webbplats

  Busstransfer och Kiruna Airport

  Med busslinjen Nikkaluoktaexpressen tar du dig mellan Kiruna Airport och Nikkaluokta på cirka 1-1,5 timme under vår-, sommar- och höstsäsong. Du kan även välja bland en handfull andra alternativ för av- och påstigning. Vår helikopterbas i Nikkaluokta ligger endast 200 meter från avstigningsplats, bara att följa skyltarna.

  För mer information besök nikkaluoktaexpressen.se

  Cirka nio kilometer utanför Kirunas centrum ligger Kiruna Airport. Flygplatsen trafikeras reguljärt av Norwegian, Scandinavian Airlines samt Eurowings med destinationerna Stockholm-Arlanda, Umeå och Stuttgart.

  Under säsong, även av Enter Air som utgår från flera destinationer i England.

  Läs mer och boka på swedavia.se/kiruna

  webb adress