• Svenska
 • Norsk
 • Suomi
 • English
 • Abisko

  Välkommen till Lapportens och Norrskenets hemstad, Abisko!

  Det var etableringen av Malmbanan, vid förra sekelskiftet som fick de första bofasta att slå ned sina pålar i vildmarken vid Torneträskets södra strand, cirka 25 mil norr om Polcirkeln. Efter att järnvägsbygget passerat köptes ett av husen upp av Svenska Turistföreningen. Idag är det STF’s största anläggning med närmare 400 bäddar.

  Abisko är kanske Sveriges främsta metropol för vildmarksturism med ett stort utbud av upplevelser till en fond av enorma vyer och vidder. Abisko är även hem för Kungsleden början. Eller slut.

  Abiskojaure, handikappanpassad

  Cirka en mil syd-väst om Abisko ligger fjällsjön Abiskojaure. Ett område med mäktiga vyer tillika hem för Abiskojaurestugorna, där Kungsleden passerar utanför. Den STF-drivna anläggningen erbjuder totalt över 50 sängplatser, en butik och service för tältande gäster. Sedan 2017 är anläggningen tillgänglighetsanpassad.  

  Vi flyger dig till (och från) Abiskojaure, en resa med fina vyer över Kirunas mäktiga fjällvärld. 

  Läs mer och boka på STF’s webbplats

  Rundtur Lapporten

  Se portalen som för gemene man blivit synonym med den svenska fjällvärlden! Från en vy som desto färre har upplevt. Topparna Nissuntjårro och Tjuonatjåkka med sina 1540 respektive 1721 meter över havet, bildar tillsammans den välkända “Lapporten” cirka en mil från Abisko.

  Att uppleva den mäktiga dalgången och de höga topparna från helikoptern är en upplevelsekombination som överträffar det mesta. Under turen får du även en bra överblick av omkringliggande fjäll och Torneträsket, Skandinaviens största fjällsjö. 

  Kontakta oss för mer information och bokning.

  Låktastugan – Vi tar dig till Sveriges högsta restaurang

  Mellan två fjälltoppar på 1228 meters höjd över havet, ligger Låktatjåkka Fjällstation. Här kan du njuta av alltifrån våffellunch och barhäng till tvårätters middag, bastubad samt logi i en- eller tvåbäddsrum.

  Att besöka Låktatjåkko är en upplevelse i sig och fjällstationen håller öppet under vårvinter- och sommarsäsong.

  Läs mer och boka på Björkliden/Lapland Resorts webbplats

  Trollsjön – Flyg till Sveriges klaraste och renaste sjö!

  Rissajaure, mer känd som Trollsjön, är en fjällsjö mellan Abisko och Riksgränsen. I änden av dalgången Kärkevagge (Stendalen), omgiven av branta klippor, kan besökare skåda Sveriges renaste och klaraste vatten. Rent konkret innebär detta ett siktdjup som sträcker sig ända ner till sjöns botten på 36 meters djup (och rent teoretiskt ännu djupare). 

  Stendalen är en sevärdhet i sig med stora klippblock i kombination med grönskande partier under sommarmånaderna. En miljö som bitvis påminner om scener ut “Sagan om ringen-filmerna”.

  Flyg med oss till Trollsjön och blicka ut över fjällvidderna i “Abiskoalperna” samt skåda det mäktiga Torneträsket från ovan.

  Kontakta oss för mer information och bokning.

  STF Abisko

  “Kungen” av STF-anläggningar. Den största tillika nordligaste stationen inom Svenska Turistföreningen är STF Abisko. Med 377 bäddar i spannet från hotellrumsstandard till enklare rum och stugor finns här ett brett utbud för den som söker boende.

  STF Abisko är en fullserviceanläggning med butik som säljer både proviant och friluftsutrustning, uthyrning, guideverksamhet samt en restaurang som håller hög klass.

  Med Linbanan kan man lätt nå intilliggande högfjällsområde för vandring, skidåkning eller ett besök vid Aurora Sky Station. En av världens bästa platser för att skåda norrsken.

  Läs mer och boka på STF’s webbplats

  Abisko Mountain Lodge

  Hög service och boende i form av hotellrum och stugor, hittar du hos Abisko Mountain Lodge. Här finns även restaurang med fokus på lokala råvaror. För tågburna besökare är det endast 2 minuters promenadavstånd från tågstationen Abisko östra.

  Utöver kost och logi finns ett brett utbud av aktiviteter som kan bokas genom Abisko Mountain Lodge

  Läs mer och boka på abiskomountainlodge.se

  Booking.com

  Utöver de större anläggningarna i Abisko finns ett flertal hus, stugor och hostel att välja mellan för den som söker boende. Vissa erbjuder även olika aktiviteter i området.

  Läs mer på booking.com

  webb adress