• Svenska
 • Norsk
 • Suomi
 • English
 • Riksgränsen

  Välkommen till snöriket i norr. Och en av landets sista utposter.

  Under vintern är det ett “skidåkningens paradis”. Sommartid; ett fantastiskt område för vandring och annat friluftsliv. Riksgränsen erbjuder upplevelser med några av Sveriges mest storslagna vyer som fond.

  Framförallt är det skidåkningen som satt Riksgränsen på kartan och gjort den lilla byn vid landgränsen till en legendarisk skidort. Med Nordatlanten som snökanon kan Riskgränsen leverera skidåkning ända till midsommar under vissa säsonger.

  Sex liftar och femton pistade nedfarter tillhör det ordinarie utbudet även om offpiståkningen är ett minst lika stort dragplåster för entusiaster.

  Under sommarsäsongen bjuds, bland annat, fantastiska möjligheter för vandring, MTB, paddling och fiske. Allt ackompanjerat av en ständigt lysande midnattssol.

  Heli-ski:a och bo på Niekhu Mountain Villa

  En gammal lokstallsruin i sten med anor från Malmbanans tidiga dagar har förvandlats till ett lyxhotell med äventyrsfokus. Bakom satsningen står bland andra en prisbelönt sommelier och en certifierad bergsguide. Här möts upplevelser i både berg och gastronomi i en otroligt häftig och tilltalande miljö. 

  I samarbete med Niekhu Mountain Villa, erbjuder vi heliskiing med ett urval av mer än 60 olika bergstoppar med Riksgränsen som utgångspunkt. Skidåkningen är i spannet från avslappnat till extremt utmanande.

  Genom Niekhu Mountain bokar du upplevelsen och guide. Kallax Flyg levererar helikoptertjänsten.

  Läs mer och boka på niehku.com

  MTB längs “Rallarleden”

  Leden etablerades i samband med bygget av Malmbanan för över 100 år sedan. En färdväg för att frakta material och förnödenheter med häst och vagn mellan Abisko och Rombaksfjorden i Norge.

  Idag är sträckningen Riksgränsen – Rombaksfjorden den bäst bevarade delen och bjuder 15 kilometer av stig, perfekt för MTB (eller trailrun och vandring) med hisnande vyer och omgivningar.

  Dagstur till Katterjaurestugan

  Flyg med oss till Katterjaure och blicka över Riksgränsen, in i Norges storslagna fjällvärld. På hemvägen väntar en fin vandring om cirka fyra kilometer. En perfekt dagstur för familjen, kompisgänget eller kollegorna.

  Flygande sightseeing

  Upplev ett av de “vildaste” områdena i Sverige (och Norge). Landskapet i och kring Riksgränsen är genomgående storslaget, vilt och mäktigt. Om man inte har nära nog obegränsat med ork, tid och energi är det omöjligt att få en helhetsbild av vidderna för egen maskin.

  Här är helikoptern ett fantastiskt alternativ. Vi anpassar rundturen efter dina önskemål och kan även komma med tips på sevärdheter. En upplevelse för alla åldrar.

  Hotell Riksgränsen

  Boende och mat med ett stort urval av rum från enkelt och dubbelt till sviter med fyrstjärnig standard. Hotell Riksgränsen erbjuder även familjerum och skidåkarrum. Utöver boende finns här service, mat och nöjen som t.ex. Restaurang Lapplandia, nattklubben Grönan och den soliga utomhusserveringen Pelikanhyllan.

  Läs mer och boka på riksgransen.se/boende/hotell-riksgransen/

  Meteorologen Ski Lodge

  Granne med Hotell Riksgränsen hittar du Meterologen Ski Lodge. Det gamla tullhuset vars timmerstomme nu rymmer 14 mysiga rum i varierande storlekar med fyrstjärnig standard. Utöver boende finns här en trevlig restaurang med “matupplevelsefokus”, där svenska köket möter inspiration från världens alla hörn.

  Läs mer och boka på riksgransen.se/boende/meteorologen-ski-lodge/

  Hotell Fjället (Björkliden)

  I Björkliden, cirka 28 kilometer från Riksgränsen finns Hotell Fjället och Restaurang Lapporten. Här hittar du ett stort urval av rumstyper i fyrstjärnig standard samt även stugor. Utöver boende finns Restaurang Lapporten med en av Sveriges bästa vyer, shop, uthyrning lobbybaren Rallaren och mycket mer.

  Läs mer och boka på bjorkliden.com/boende/hotell-fjallet/

  Övriga boendealternativ

  Utöver ovan nämnda finns ett flertal boendealternativ i och kring Riksgränsen. Du hittar mer information på följande länkar.

  laplandresorts.se

  booking.com

  webb adress